OS1. Dezvoltarea bazei materiale din cadrul USV pentru cercetăre în domeniul bioeconomiei Mai mult de o treime din bugetul proiectului este planificat pentru dezvoltarea bazei materiale din cadrul USV prin achiziția de echipamente de cercetare și materiale consumabile necesare susținerii cercetării din domeniul proiectului şi prin realizarea studiului de fezabilitate privind dezvoltarea unui nou Centru de cercetare a microbiomului cu aplicaţii în sănătate, alimentaţie şi mediu.
OS2. Dezvoltarea resursei umane din regiune în domeniul bioeconomiei
În cadrul proiectului este prevăzută susţinerea unor tineri doctoranzi şi post-doctoranzi prin salarii, mentorat în cadrul grupului de cercetare, achiziţia de materiale şi consumabile necesare, asigurarea accesului la infrastructura de cercetare, inclusiv prin finanţarea de stagii în ţară şi străinătate, în scopul dezvoltării resursei umane din regiune pentru cercetări în domeniul prioritar bioeconomie.
OS3. Creșterea vizibilităţii şi impactului rezultatelor cercetării din cadrul USV prin publicarea de articole ştiinţifice în regim open-acces în reviste ierarhizate în prima jumătate a clasamentelor ISI
În cadrul proiectului, va fi susţinute logistic şi financiar publicarea de articole ştiinţifice în regim open-acces în reviste ierarhizate în prima jumătate a clasamentelor ISI, prin activităţi de informare, formare şi consiliere privind diseminarea rezultatelor cercetării în reviste de top, prin finanțarea taxelor de publicare în regim open-access şi prin achiziţia de materiale şi consumabile necesare.
OS4. Consolidarea activității de inventică din cadrul USV în domeniul bioeconomie şi domenii conexe
Activităţile de inventică vor fi susținute logistic și financiar pentru brevetarea cererilor de invenții la nivelul naţional şi european, prin activităţi de informare, formare şi consiliere privind inventica şi protejarea drepturilor de proprietate industriale la nivel naţional şi internaţional, finanțarea taxelor de analiză și protecție a drepturilor de proprietate industriale, achiziţia de materiale şi consumabile.
OS5. Creşterea gradului de valorificare a rezultatelor cercetării USV din domeniul bioeconomie Iniţierea unui program pilot în cadrul USV pentru creşterea gradului de valorificare a rezultatelor cercetării prin evaluarea tri-dimensională a rezultatelor cercetării din perspectiva nivelului de maturitate tehnologică (TRL – technology readiness level), a nivelului de pregătire pentru comercializare (CRL – commercialization readiness level) şi a nivelului de pregătire a cererii (DRL – demand readiness level), elaborarea unui catalog privind oferta tehnologică şi de servicii a USV în domeniul bioeconomie, informarea şi formarea cercetătorilor USV privind valorificarea rezultatelor, realizarea unei platforme informatice de raportare şi promovare în timp real a rezultatelor cercetării, achiziţia de materiale şi consumabile necesare.
OS6. Iniţierea şi dezvoltarea colaborărilor cu parteneri publici şi privaţi cu activităţi în domeniul bioeconomie şi creşterea gradului de mobilitate a cercetătorilor USV în entităţi partenere
Prin intermediul proiectului, este susținută financiar efectuarea de mobilități a cercetătorilor în cadrul entiăţilor partenere, dezvoltarea unei politici clare de acces la infrastructură, know-how şi servicii disponibile la USV a entităţilor partenere, organizarea şi participarea la diverse manifestări şi evenimente de reţea pentru iniţierea de noi colaborări, promovarea exemplelor de bune practici.
Prin obiectivele specifice OS1 şi OS2, proiectul Pro-USV-Biom contribuie la „dezvoltarea resurselor umane, a infrastructurii și a instituțiilor de profil” ce reprezintă primul obiectiv al Programului 1- Dezvoltarea Sistemului Național de Cercetare–Dezvoltare. Prin obiectivele specifice OS3, OS4 şi OS6, proiectul contribuie „creșterea atractivității sistemului și deschiderea organizațiilor de cercetare către comunitatea internațională” al treilea obiectiv al Programului 1, iar pin OS4, proiectul răspunde cel de-al doilea obiectiv al Programului şi anume la „creșterea eficienței utilizării resurselor în
organizațiile publice, prin dezvoltarea mecanismelor de monitorizare și evaluare a calității și relevanței activităților CDI”.
În ce priveşte corelarea obiectivelor proiectului cu cele ale Subprogramului 1.2 – Performanţă instituţională, evidenţiem că, prin OS3-OS6, proiectul contribuie la obiectivul „c) dezvoltarea capacităţii proprii a organizaţiilor publice de cercetare în următoarele direcţii: c1) valorificarea şi difuzarea cunoştinţelor şi rezultatelor de cercetare, c2) acordarea de asistenţă tehnică şi de servicii ştiinţifice şi tehnologice de înalt nivel în domenii prioritare, c3) iniţierea şi dezcoltarea colaborărilor viabile cu parteneri din mediul economic public şi privat, și c4) creşterea gradului de implicare şi vizibilitate pe plan internaţional”. Totodată, prin toate cele 6 obiective strategice, proiectul Pro-USV- Biom contribuie la primul obiectiv al subprogramului, şi anume, „a) susţinerea planurilor de dezvoltare instituţională în vederea creşterii performanţelor în domeniul de activitate, la nivelul departamentelor şi colectivelor de cercetare.”